Μοναστηριακά προϊόντα: η ιστορία τους μέσα από τη μοναστηριακή γαστρονομία και αρχιτεκτονική

Τα μοναστήρια μπορούν να θεωρηθούν συντελεστές της έννοιας του ιερού χώρου και είναι στενά συνδεδεμένα με το τοπίο στο οποίο βρίσκονται. Αυτό που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό είναι ότι η μοναστηριακή κληρονομιά αφορά πέρα από τη θρησκεία, τη τέχνη, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία. Τα μοναστηριακά προϊόντα συγκεκριμένα είναι αποτέλεσμα αυτής της κληρονομιάς οπότε πάμε να δούμε λίγα πράγματα για την ιστορία τους μέσα από τη μοναστηριακή γαστρονομία και αρχιτεκτονική.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα τα μοναστήρια θεωρούνταν όχι μόνο κέντρα πνευματικότητας και πηγή πολιτισμού, αλλά και διοργανωτές της χώρας. Η στενή σχέση που υπήρχε μεταξύ των μοναστηριακών κοινοτήτων και των φεουδαρχικών αρχών ήταν μια πραγματικότητα. Τα μοναστήρια διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία των γύρω περιοχών, ενώ συχνά ήταν ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων και κοπαδιών βοοειδών, τα οποία οι ίδιοι οι μοναχοί φρόντιζαν. Άλλωστε, η βασική προϋπόθεση του κανόνα του Αγίου Βενέδικτου ήταν η προσευχή και η εργασία. Με τον τρόπο αυτό, παρείχαν επίσης απασχόληση στους ντόπιους αγρότες.

Η σχέση των μοναστηριακών προϊόντων με τη γαστρονομία ως άυλη κληρονομιά είναι ξεκάθαρη επίσης. Για παράδειγμα, η γαλλική κουζίνα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της UNESCO ως μια μορφή άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας (ακολουθούμενη από τη μεσογειακή διατροφή και την παραδοσιακή μεξικανική κουζίνα). Μάλιστα, υπάρχουν διάφορα μοναστηριακά κείμενα σχετικά με τα τρόφιμα, τις διαδικασίες, τα έξοδα κλπ., γραμμένα από μοναχούς και καλόγριες, που αναφέρουν συστατικά και πιάτα κατάλληλα για διάφορες ημέρες του έτους και θρησκευτικά φεστιβάλ. Το παλαιότερο από αυτά τα διατηρημένα χειρόγραφα χρονολογείται από τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

Η σημασία της γαστρονομικής κληρονομιάς των μοναστηριών υποστηρίζεται από τις ίδιες τις εγκαταστάσεις. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανταποκρινόταν σαφώς στις γαστρονομικές ανάγκες. Η ζωή στη μονή ήταν δομημένη γύρω από την εκκλησία και το μοναστήρι, έτσι γύρω από τα σημαντικότερα μέρη της χτίστηκαν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Ένα τυπικό μοναστήρι είχε ιστορικά σχεδόν πάντα τετραγωνικό ή τραπεζοειδές σχήμα, και κάθε μία από τις πλευρές του καλύπτονταν από μια αίθουσα με μια καμάρα. Στο κέντρο αυτού του χώρου υπήρχε συνήθως ένας μικρός κήπος ή ένα οπωροφόρο οικόπεδο (όπου φυτεύονταν βότανα). Τα εύγευστα γεύματα σερβίρονταν στο τραπέζι, συνήθως γύρω στο μεσημέρι. Ενώ οι μοναχοί έτρωγαν, ένας από αυτούς διάβαζε τις Γραφές από έναν άμβωνα.

Η κουζίνα ήταν δίπλα στο τράπεζα, και κοντά σε αυτή, το κατάστημα και η αποθήκη. Γύρω από το μοναστήρι περιβάλλονταν στρέμματα γης καθώς και άλλα κτίρια όπως μύλοι, εργαστήρια και στάβλοι. Το οινοποιείο ήταν ένα πολύ σημαντικό κτίριο και τα μοναστήρια διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του πολιτισμού του κρασιού. Στην πραγματικότητα, με τον κίνδυνο της εξαφάνισης αυτής της κουλτούρας μετά την ισλαμική εισβολή, τα μοναστήρια ήταν υπεύθυνα για τη συνέχιση της καλλιέργειας αμπελιών και την παραγωγή κρασιού για λειτουργικούς λόγους ως ένα από τα βασικά μοναστηριακά προϊόντα.

Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με τα μοναστήρια διατηρούσαν τα ζώα με προγραμματισμένο, ορθολογικό και ανεξάρτητο τρόπο. Μία από τις σημαντικές λειτουργίες του αγροκτήματος ήταν επίσης, η κάλυψη των αναγκών της κοινότητας όσον αφορά τα τρόφιμα και η ανάπτυξη όλων των τύπων καλλιεργειών, πέρα από την παραγωγή κρασιού και κρεάτων. Οι πιο συνηθισμένες καλλιέργειες ήταν δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι και βρώμη), ελιές, σταφύλια, λαχανικά, φρούτα και βότανα για μαγείρεμα. Το ζώα περιλάμβαναν συνήθως χοίρους, πρόβατα και κατσίκες. Τα πουλερικά, αν υπήρχαν, ήταν αποκλειστικά για ειδικές περιπτώσεις. Κάθε μοναστήρι είχε πλήρη οικονομική ανεξαρτησία, αν και μπορεί να αντάλλαζε με άλλα μοναστήρια  φυτά, σπόρους και μανιτάρια.

Έτσι, η γαστρονομική παράδοση των μοναστηριών προέρχεται από ένα συνδυασμό παρατήρησης του μοναστηριακού κανόνα και κατανάλωσης των εποχικών προϊόντων. Τα μοναστηριακά προϊόντα που παράγονταν το μεσαίωνα συνεχίζουν και παράγονται ακόμα καθιστώντας τα εύκολα προσβάσιμα στον απλό κόσμο μέσω των μοναστηριακών καταστημάτων, των παντοπωλείων και του ίντερνετ.