4 μοναστηριακά προϊόντα που μπορείς να βρεις στα μοναστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Αν ακούγοντας μοναστηριακή παραγωγή σκέφτεστε μόνο τα κομπολόγια και τα αγάλματα αγίων, δεν θα μπορούσατε έχεις μεγαλύτερο λάθος. Διάβασε εδώ τα 10 πιο ενδιαφέροντα μοναστηριακά προϊόντα που μπορείς να συναντήσεις στην Ευρώπη!

Από τους παλαιότερους χρόνους, πολλοί μοναχοί και μοναχές σε όλο τον κόσμο περνούν τη μέρα τους μεταξύ προσευχής, ανάγνωσης και χειρωνακτικής εργασίας. Ειδικά, οι Βενέδικτοι και των Τραπιστές μοναχοί της καθολικής εκκλησίας ακολουθούν τον κανόνα του Αγίου Βενέδικτου: προσευχή και εργασία.

Κατασκευάζοντας και πουλώντας μοναστηριακά προϊόντα οι μοναχοί και μοναχές όχι μόνο συντηρούν τον εαυτό τους αλλά συντηρούν και τα ιστορικά μοναστήρια τους. Συνήθως, οι μοναχοί φτιάχνουν τα προϊόντα με το χέρι χρησιμοποιώντας αρχαίες παραδόσεις και φυσικά συστατικά.

Για αιώνες, τα μοναστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει διαφορετικές βιομηχανίες κατέχοντας αρτοποιεία, ζυθοποιεία, αποστακτήρα κρασιών, εργοστάσια τυροκομίας και άλλες εγκαταστάσεις. Με τα χρόνια, τα μοναστήρια δημιούργησαν ακόμη και γνωστά εμπορικά σήματα, όπως η παγκοσμίου φήμης μοναστηριακή μπύρα Trappist.

Τα μοναστηριακά προϊόντα διατίθενται προς αγορά στα καταστήματα των μοναστηριών, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες που πωλούν μοναστικά προϊόντα ή ακόμα και σε παραδοσιακά παντοπωλεία. Και παρόλο που μερικές φορές οι μοναχοί συνεργάζονται με τους τοπικούς αγρότες, τις επιχειρήσεις ή τα μπακάλικα για να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους, δεν επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Πολλά μοναστήρια δωρίζουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ή κρατούν την παραγωγή στο ελάχιστο, προσπαθώντας μόνο να καλύψουν τα έξοδα της διαβίωσης τους. Το Business Fondue συνέταξε μια λίστα με προϊόντα που ποτέ δεν  θα πιστεύατε ότι θα μπορούσαν να γίνουν στα μοναστήρια. Σας την παρουσιάζουμε λοιπόν!

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Τον το Αββαείο Sénanque γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Προβηγκίας της Γαλλίας. Περιτριγυρισμένη από μωβ πεδιάδες λεβάντας και ένα γλυκό άρωμα να περικυκλώνει τον αέρα, η μονή προσελκύει ατέλειωτα πλήθη που ψάχνουν για μια τέλεια θέα. Ωστόσο, ο τουρισμός δεν είναι ο κύριος σκοπός των πεδιάδων λεβάντας. Οι αδελφοί Cistercian που ζουν στο Αββαείο Sénanque καλλιεργούν λεβάντα για να παράγουν το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αρωματικά κεριά, αφρόλουτρα, λοσιόν σώματος, σαπούνι, νερό της Κολωνίας και άλλα χειροποίητα μοναστηριακά προϊόντα που βασίζονται στο αιθέριο έλαιο λεβάντας πωλούνται στο μοναστηριακό κατάστημα. Εκτός από τα προϊόντα λεβάντας, οι μοναχοί πωλούν επίσης μέλι και ελαιόλαδο. Το εισόδημα από τα προϊόντα συμβάλλει στη συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού μοναστηριού.

Τυρί

Η παρασκευή τυριού στα μοναστήρια είναι μια παλιά παράδοση που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα όταν οι μοναχοί και οι καλόγριες έπρεπε να  παρασκευάζουν γαλακτοκομικά προϊόντα για να τρέφονται. Σήμερα, στα διάφορα μοναστήρια, το παραδοσιακό τυρί αποτελεί βασικό πόρο εισοδήματος. Η Μονή της Notre Dame de Tamie στη Γαλλία είναι ένα από αυτά τα μοναστήρια. Το εργοστάσιο τυροκομίας που λειτουργεί σε ένα μοναστήρι παράγει περίπου 400 κιλά μαλακού τυριού την ημέρα. Το τυρί παράγεται σύμφωνα με μια συνταγή των μοναχών που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Οι μοναχοί της Abbey de Tamie συλλέγουν το αγελαδινό γάλα από οκτώ ντόπιους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, οι αδελφοί Benedictine του Αββαείου της  Notre Dame de Donezan μεγαλώνουν τα δικά τους βοοειδή. Το μοναστήρι βρίσκεται σε ύψος 1.350 μ. από τη στάθμη της θάλασσας στα Πυρηναία της Γαλλίας. 20 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τρέφονται με γρασίδι και σανό το χειμώνα και από την άνοιξη το κοπάδι βγαίνει στα βοσκότοπια. Οι μοναχοί παράγουν το τυρί Tomme de Pyrenees που πωλείται σε όλη τη Γαλλία και στις τοπικές αγορές.

Μανιτάρια

Οι μοναχές του Αββαείου Notre Dame de Brialmont στο Βέλγιο καλλιεργούν καφέ μανιτάρια για να χρηματοδοτήσουν τη ζωή τους. Τα μανιτάρια καλλιεργούνται βιολογικά και δεν υποβάλλονται σε καμία χημική επεξεργασία. Οι καλόγριες πωλούν φρέσκα, αποξηραμένα ή μαριναρισμένα μανιτάρια.

Κρασί

Η παραγωγή κρασιού στα μοναστήρια ίσως να μην αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, μερικοί μοναχοί εξακολουθούν να εμπλέκονται σε κάθε στάδιο της συγκομιδής και έτσι το κρασί να είναι χειροποίητο. Οι αδελφοί του Αββαείου Lerins στη Γαλλία καλλιεργούν έναν αμπελώνα και παράγουν κρασί εδώ και αιώνες. Προς το παρόν, 21 μοναχοί καλλιεργούν 20 στρέμματα του αμπελώνα Saint-Honorat που παράγει τα εξαιρετικά κόκκινα κρασιά τους που παράγονται με σταφύλια Syrah, Mourvèdre και Pinot Noir. Οι λευκοί οίνοι παράγονται επίσης από ποικιλία σταφυλιών.